Δαγκλή 22, 55337
Τριανδρία
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 210 6625268
Η βιβλιοθήκη υλικών του AxisVM διαθέτει πολλά τυποποιημένα υλικά ξυλείας (φυσική ξυλεία, προϊόντα Glulam και LVL), που καλύπτουν όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που απαιτούνται για το σχεδιασμό από τον κανονισμό. Οι παράμετροι των υλικών μπορούν να τροποποιηθούν και/ή να προστεθούν νέοι τύποι προϊόντων ξυλείας στη βάση δεδομένων. Οι κλάσεις λειτουργίας των στοιχείων αποθηκεύονται ως ιδιότητες των γραμμικών στοιχείων. μαζί με τα στοιχεία γραμμής. Η κατηγορία διάρκειας φόρτισης ορίζεται σε κάθε φορτιστική κατάσταση.
Τα συνεχή μέλη ορίζονται με την εφαρμογή κοινών παραμέτρων σχεδιασμού σε ομάδες γραμμικών πεπερασμένων στοιχείων που όμως αντιστοιχούν σε ένα φυσικό μέλος. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται υπόψη η επιρροή που μπορεί να έχει η διαφοροποίηση ενός τμήματος του φυσικού μέλους στον στατικό φορέα.
Η ενότητα υποστηρίζει μια ποικιλία εργαλείων για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα κάθε εξίσωσης αντοχής ή αλληλεπίδρασης όπως και οι σχετικές παράμετροι, μπορούν να απεικονιστούν στο μοντέλο με την μορφή διαγράμματος. Τα συνοπτικά διαγράμματα είναι διαθέσιμα σε ξεχωριστό παράθυρο. Εκτός από το τελικό διάγραμμα εξάντλησης, μπορούν να εμφανιστούν τα επιμέρους αποτελέσματα και επιπλέον πληροφορίες όπως ο κρίσιμος συνδυασμός ή ο τύπος αστοχίας του μέλους. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν αναλυτικά οι υπολογισμοί για επαλήθευση των αποτελεσμάτων, οι οποίοι ενημερώνονται αυτόματα όταν το μοντέλο τροποποιείται.
Η έλεγχος της παραμόρφωσης μπορεί να γίνει σε δύο διευθύνσεις (τοπικός άξονας y και z). Το σημείο αναφοράς της παραμόρφωσης μπορεί να είναι σε σχέση με τα άκρα του μελους (σχετική παραμόρφωση) ή η πραγματική υπολογιζόμενη μετατόπιση. Όταν είναι απαραίτητο, μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη προκαμπύλωση με αφετηρία είτε μια γραμμική καμπύλη είτε μια καμπύλη δευτέρας τάξεως.
Η δράση πυρκαγιάς ορίζεται ως μια καμπύλη που συσχετίζει την θερμοκρασία του πυροδιαμερίσματος με τον χρόνο. Στην περίπτωση των ξύλινων στοιχείων, είναι διαθέσιμες τόσο οι τυποποιημένες καμπύλες κατά ISO όσο και οι παραμετρικές καμπύλες από τον κανονισμό. Το βάθος απανθράκωσης υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμόζόμενη καμπύλη πυρκαγιάς αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο πυραντίστασης.
Μεταξύ άλλων, μπορεί επίσης να οριστεί ο τύπος έκθεσης του κάθε στοιχείου. Επιπλέον, τα στοιχεία μπορούν να καθοριστούν ως προστατευμένα ή μη προστατευμένα έναντι πυρκαγιάς.
Είναι δυνατόν να οριστούν διαφορετικοί συντελεστές μήκους λυγισμού κατά την πυρκαγιά, επειδή η παραμόρφωση του στοιχείου συχνά εμποδίζεται από άλλα στοιχεία που μπορεί να χάσουν τη δυσκαμψία ή την αντοχή τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο ορισμός/υπολογισμός του μήκους λυγισμού γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στην περίπτωση σχεδιασμού σε κανονική θερμοκρασία.
Ως πρώτο βήμα, τα συνεχή μέλη ταξινομούνται σε ομάδες βελτιστοποίησης, στις οποίες μπορεί να εφαρμοστούν διάφορα κριτήρια. Στόχοι της βελτιστοποίησης μπορεί να είναι το ελάχιστο βάρος, το ύψος, το πλάτος ή η μέγιστη επιτρεπόμενη εξάντληση.
Πέρα από τον στόχο της βελτιστοποίησης μπορεί να οριστεί το υποσύνολο των κανονιστικών ελέγχων που θα εφαρμοστούν. Οι υποψήφιες διατομές μπορούν να επιλέγονται από ένα υποσύνολο προκαθορισμένων διατομών ή από παραμέτρους.
Η βελτιστοποίηση σμήνους σωματιδίων (PSO) είναι ένας εξελικτικός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Η διαδικασία PSO εκτελείται για συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων και λόγω της στοχαστικής της φύσης μπορεί να βρει πολλαπλά τοπικά βέλτιστα. Ο αριθμός των επαναλήψεων καθορίζεται από το πρόγραμμα, που προσπαθεί από την μία να μην ξεπεράσει ένα χρονικό όριο εκτέλεσης και από την άλλη να χαρτογραφήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τον χώρο αναζήτησης. Επιπλέον, εάν ο αλγόριθμος δεν διαπιστώσει καμία αλλαγή στα αποτελέσματα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρεί ότι εντόπισε το καθολικό βέλτιστο. Σε επεξεργαστές με πολλούς πυρήνες, ο χώρος αναζήτησης κατανέμεται μεταξύ πολλών νημάτων (multi-threading) για αύξηση της επίδοσης.
H εφαρμοζόμενη μεθοδολογία είναι κατάλληλη για κάθε είδος κατασκευής καθώς βασίζεται στις μηχανικές ιδιότητες του σύνδετου υλικού με αποτέλεσμα να είναι εφαρμόσιμη σε επιφάνειες. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να ελεγχθεί κάθε φορέας που μπορεί να συντεθεί από επιφανειακά στοιχεία.
Η βάση δεδομένων υλικών της ενότητας περιλαμβάνει τις ιδιότητες των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων προϊόντων CLT (πάχος, στρώσεις, διεύθυνση ινών) και τυπικές τιμές αντοχής, οι οποίες είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό των στοιχείων CLT. Αυτή η βάση δεδομένων μπορεί να είναι χρήσιμη και κατά την φάση προδιαστασιολόγησης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να ληφθούν υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά των υλικών CLT που απαιτούνται για την μοντελοποίηση.