Δαγκλή 22, 55337
Τριανδρία
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 210 6625268
Η κρίσιμη θλιπτική δύναμη / μήκος λυγισμού των μελών σχεδιασμού μπορεί να υπολογιστεί αυτόματα. Η λεγόμενη μέθοδος AutoNcr προσδιορίζει το μήκος λυγισμού με βάση τη γεωμετρία και την κατανομή των εσωτερικών δυνάμεων στο μοντέλο. Το μήκος λυγισμού κάθε μέλους σχεδιασμού υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση δυσκαμψίας των συνδετικών μελών. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στους κανόνες που συνιστώνται από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τον Δομικό Χάλυβα (ECCS TC8: Rules for Member Stability in EN 1993-1-1: Background documentation and design guidelines).
Η κρίσιμη ροπή κάμψης μπορεί να υπολογιστεί με βάση τις εξισώσεις του κανονισμού ή αυτόματα από το AxisVM. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί ένα υπομοντέλο πεπερασμένων στοιχείων για κάθε μέλος σχεδιασμού και με τη χρήση του οποίου προσδιορίζει την Mcr για κάθε συνδυασμό φορτίων. Η μέθοδος αυτή χειρίζεται επίσης μεταβλητές διατομές και προβόλους. Το υπομοντέλο πεπερασμένων στοιχείων μιας δοκού περιέχει τουλάχιστον 30 πεπερασμένα στοιχεία στα οποία κάθε κόμβος έχει τέσσερις βαθμούς ελευθερίας που είναι απαραίτητοι για τον πλευρικό στρεπτικό λυγισμό. Η μέθοδος αυτή κατασκευάζει τη δυσκαμψία της δοκού λαμβάνοντας υπόψη δύο συνιστώσες: η πρώτη είναι γραμμική, η δεύτερη έχει γεωμετρική μη γραμμικότητα.
Για τον οριστό της δράσης πυρκαγιάς γίνονται δεκτές καμπύλες πυρκαγιάς που καθορίζονται από τον χρήστη, εκτός από τις τυποποιημένες κανονιστικές ή/και παραμετρικές. Επομένως το AxisVM επιτρέπει την εκτέλεση σχεδιασμού πυρκαγιάς με βάση το προσομοίωμα ή τα αποτελέσματα δοκιμών σε πυρκαγιά.
Η θερμοκρασία του χάλυβα προσδιορίζεται γενικά μέσω κλειστού τύπου από τον κανονισμό, ωστόσο, για διατομές τύπου Ι ή κοίλες ορθογωνικές διατομές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πιο ακριβής κατανομή θερμοκρασίας. Οι θερμοκρασίες εντός της διατομής υπολογίζονται με τη μέθοδο των πεπερασμένων διαφορών. Στην περίπτωση αυτή, επιλύεται ένα δισδιάστατο πρόβλημα θερμικής μεταγωγής όπου η ανάλυση λαμβάνει υπόψη την εξαρτώμενη από τη θερμοκρασία θερμική αγωγιμότητα του χαλύβδινου στοιχείου.
Σε πολλές περιπτώσεις, πρέπει επίσης να προσδιοριστεί η κρίσιμη θερμοκρασία (θερμοκρασία του χάλυβα στην οποία επέρχεται αστοχία του υλικού). Για παράδειγμα, το πάχος της πυράντοχης επικάλυψης επιλέγεται βάσει του συντελεστή διατομής (A/V) και της κρίσιμης θερμοκρασίας. Το AxisVM προσδιορίζει την κρίσιμη θερμοκρασία κατά μήκος του μέλους σχεδιασμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο οικονομικό και αποδοτικό σχεδιασμό.
Η βελτιστοποίηση σμήνους σωματιδίων (PSO) είναι ένας εξελικτικός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Η διαδικασία PSO εκτελείται για συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων και λόγω της στοχαστικής της φύσης μπορεί να βρει πολλαπλά τοπικά βέλτιστα. Ο αριθμός των επαναλήψεων καθορίζεται από το πρόγραμμα, που προσπαθεί από την μία να μην ξεπεράσει ένα χρονικό όριο εκτέλεσης και από την άλλη να χαρτογραφήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τον χώρο αναζήτησης. Επιπλέον, εάν ο αλγόριθμος δεν διαπιστώσει καμία αλλαγή στα αποτελέσματα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρεί ότι εντόπισε το καθολικό βέλτιστο. Σε επεξεργαστές με πολλούς πυρήνες, ο χώρος αναζήτησης κατανέμεται μεταξύ πολλών νημάτων (multi-threading) για αύξηση της επίδοσης.
Το αυτόνομο υποπρόγραμμα μεταλλικών συνδέσεων είναι διαθέσιμο στη μονάδα SC1. Δεν χρειάζεται να επιλεγούν ούτε οι κόμβοι ούτε τα μέλη. Οι διατομές μπορούν να καθοριστούν με επιλογή από τη βιβλιοθήκη διατομών ή από μια λίστα που περιέχει ήδη καθορισμένες διατομές στο μοντέλο.
Η λεπτομερής τεκμηρίωση των υπολογισμών σχεδιασμού μπορεί να δημιουργηθεί και να επισυναφθεί στο τεύχος με ένα απλό κλικ. Η τεκμηρίωση περιλαμβάνει:
Ο τύπος διαγώνιας άρθρωσης παρέχει πλήρη-άμεση μετάδοση της στρέβλωσης, ο τύπος κιβωτίου παρέχει πλήρη-αντεστραμμένη μετάδοση και ο σύνθετος τύπο κιβωτίου-διαγώνιας σύνδεσης παρέχει σταθερή μετάδοση στρέβλωσης.
Η παράμετροι μετάδοσης μπορούν να ρυθμιστού απλά στο παράθυρο διαλόγου των ελατηριακών σταθερών (Spring characteristics)
Ο εργικά ανταποκρινόμενος βαθμός ελευθερίας στην στρέβλωση είναι προσβάσιμος από τον διάλογο των ακραίων ελευθεριών κίνησης γραμμικών μελών (Beam end releases).
Ανάλογα με τον τύπο της υλοποιούμενης σύνδεσης, οι διαθέσιμες επιλογές για τον εν λόγω βαθμό ελευθερίας είναι ακλόνητη, ελεύθερη ή ελατηριακή.